vendredi 16 janvier 2009

Tähän on tultu

Eli kaikki barrikaadeille. Ranskan koululaitos on menossa ties minne. Lyhyesti sanottuna virkoja vähennetään, ulkolukua lisätään, lapset, joilla on jonkinlaisia oppimisvaikeuksia jätetään oman onnensa nojaan. Tämä jo leikkikoulusta ( joka sekin on uhanalaisena kokonaisuudessaan ) alkaen - puhumattakaan lukiouudistuksesta, joka nyt on lykätty vuodella eteenpäin, osittain ainakin koululaisten mielenosoitusten ansiosta. Nyt on luvassa kansallinen mielenosoitus lauantaina sekä mahdollisesti koulun "valtaus" viikon päästä. Hiukan huolestuttaa hallituksen ja opetusministeriön puuhat ja varsinkin lasten tulevaisuus. Tuntuu, että eriarvoisuus vaan lisääntyy - ne vanhemmathan, jotka voivat rahalla kouluttaa, laittavat lapsensa yksityiskouluun niinkuin täällä on tapana. Niissä on onnistumisprosentit huippuluokkaa ja eikä oppimisongelmista tarvitse paljon puhua. Mihin tässä joudutaan Maurelita ? Mielenosoitukseen kaikki kynnelle kykenevät, se lähtee Républiquen aukiolta huomenna 14h30.


6 commentaires:

Maurelita a dit…

Hmm, tästä voidaan olla montaa mieltä. En suinkaan hyväksy kaikkia opetusministerin toimia enkä varsinkaan tapaansa jyrätä asiat läpi, mutta maan ammattiyhdistykset ja asian politisointi kismittää eniten.

Olin ennen joulua kaupungintalolla voidakseni osallistua "koulunparannukseen", mutten saanut suunvuoroa ammattiyhdisten monopolisoinnilta, kaikki uudistukset hylättiin vaikka osa niistä oli mielestäni hyviä : esim koulua keskiviikkoaamuisin ja lyhyemmät päivät muina päivinä olisi mielestäni parempi (pienille) lapsille, mutta koska oikeisto ehdottaa niin vasemmisto hylkää.

Nyt mietintäryhmät ovat muuttuneet poliittisiksi ja niissä ymmärtääkseni rustatataan banderolleja mielenosoituksiin ja lobbataan miten saada estettyä juuri tuo koulujen aikataulujen muutos, muttei perehdytä lainkaan siihen pahan alkuun ja juureen :

Ranskalainen oppiohjelma on aivan liian kunnianhimoinen, yritetään kulttuurivaltiona opettaa lapsille liikaa jolloin perustiedot jäävät huteroiksi. Lisäksi liian raskas tuntimäärä uuvuttaa oppilaat, ja kuusivuotiaat eivät mielestäni ole kypsiä "totiseen ja vakavaan opiskeluun". Luulot pois ja ulkolukuka -metodi ei ole se paras, ja PISA-tuloksista huolimatta se ei tunnu menevän perille. Ei kaikkea voi sälyttää hallituksen niskaan, näin on ollut jo vuosia ja jos ei tehdä perusteellista uudistusta, rahaa ja resursseja syydetään roskiin. Esim tukiopetus ei mielestäni ole kovin tarpeellista 2-vuotiaille !!!

Sari a dit…

Tämän takana eivät kyllä ole ammattiyhdistykset, vaan koululaisten (ei-poliittinen)vanhempienyhdistys. He yrittävät mahdollisuuksien mukaan löytää keinoja estää esim. RASED - verkoston eliminoinnin, joka on jo aloitettu lasteni koulussa, ja tiedottaa uusista suunnitelmista. ( RASED on erityiskoulutuksen saaneiden ryhmä, joka toimii useammassa koulussa kerrallaaan ja yrittää havaita esim. oppimisvaikeudet aikaisessa vaiheessa ja pienryhmätyöskentelyllä ratkaista ko.ongelman ) Nyt tämä työ ollaan siirtämässä opettajille, joilla ei välttämättä ole valmiuksia ja koulutusta sen hoitamiseen. Lauantaiaamun opetuksen poistaminen toi opettajille muutaman tunnin lisää arkipäiviksi ja nyt ne käytetään tähän, varsin epämäärïseen "tukiopetukseen", jonka ainakin lasteni opettajat ovat päättäneet antaa kaikille luokan lapsille, puolisen tuntia kerran viikossa ruokatunnilla.

Minulla on vanhin tyttö lukiossa, ja mitään vastaavaa ei tähän mennessä ollut tapahtunut - vai onko minusta vaan vanhemmiten tullut valveutuneempi ?

Liivia a dit…

Onpa harmillista kuulla!

Itse olin toissapäivänä ylipoliisikomissaarin (vai mikä lie, erittäin ansioitunut ja fiksu kuitenkin) koulutuksessa, jossa todettiin, että Suomessa kyllä kouluissa opitaan jne., mutta mikä on että suomalaiset lapset silti voivat eurooppalaisista huonoimmin.
Kouluttaja vetosi paikalla olleeseen 500 opettajaan syvästi, ja pyysi pohtimaan sekä opettajina että vanhempina vakavasti. Hällä oli rankkaa materiaalia näytettävänä 10-17-vuotiaista nuoristamme, ja se oli saatu netin välityksellä. Ja nämä nuoret eivät olleet marginaaliporukkaa, vaan joka toinen nuori/lapsi oli kyseessä.

Kyllä tämä meno huolestuttaa minua kovasti. Olen varma että lapseni saa suomalaisessa koulussa hyvän tieto-taitotason, mutta entä se muu kulttuuri, mihin hän kasvaa.

Mainittakoon, että poliisi oli työryhmässä, jossa oli Euroopan kaikista maista tutkijoita, mutta missään muussa maassa ei ollut vastaava huonoa, pelottavaa ja tikittävää meininkiä, kuin meillä täällä, ainakaan näin laajana.
Se mitä Suomessa on tapahtunut on tosiaan vain jäävuoren huippu.

Sori, meni nyt asiaa sivuten, mutta jospa nuo teidän ongelmat eivät tuntuisi niin pahoilta, kun vertaa näihin meidän ongelmiimme.

Sari a dit…

Liivia : kiitos paljon tästä "suhteuttavasta" kommentista.
Suurin ongelma täällä ehkä on tuo virkojen vähennyssuuntaus. Hyviä tuloksia vaaditaan, mutta samalla poistetaan keinot auttaa koululaisia niihin pääsemään. Hyvät oppilaat aina selviävät missä tahansa, mutta entä muut ?
Koulujen välillä ja opettajienkin välillä on suuria eroja (koulujen väliset erot ovat vaan kasvamaan päin ). Kahdeksanvuotiaani ei ole tarvinnut esim. ulkolukua harrastaa ollenkaan - toisin kuin vanhimman tytön samoilla luokilla, lukemaan opettelumetodit olivat CP-luokalla muuttuneet parempaan suuntaan, siksi olin jo välillä aika toiveikas ... Vanhempienyhdityksen tiedotteen mukaan ulkoluku palautettiin opetusohjelmaan tämän lukukauden alussa.

Maurelita a dit…

Mielenkiintoista saada tietoa eri tahoilta, ulkosuomalainen ei aavistakaan mitä kaikkea kotimaan kulisseissa tapahtuu.

Esikoisen koulun johtaja pamautti että mottonsa on se "ulkolukua ajattelun sijaan", ja monet täkäläisetkin sanovat että olen varmaan ymmärtänyt väärin, ei se voi olla mahdollista. Olisi pitänyt ottaa kuva, se taisi raapustaa sen taulullekin.

Miten vaikeaa onkaan saada koululaitos onnistumaan tehtävässään ! Ihmiskunta on olevinaan sen sivistyksen multihuipentuma, muttemme osaa hyödyntää tietojamme ja taitojamme emmekä välittää niitä tuleville polville. Turhauttavaa.

Ruotsalaista koulua taas kuulemma on haukuttu liian lepsuksi, lapsia ei kannusteta, eivät saa virikkeitä...

Virginie Gervais-Marchal a dit…

Quelle belle banderole!

Dommage qu'un ou une forcenée passe son temps à en couper les ficelles!