dimanche 4 janvier 2009

Galette des Rois

Syötiin juuri jonkinlainen lomanpäätös- ynnä loppiaisillallinen. Piti tehdä Vanhanajan vasikanpaisti, mutta lihakaupassa ei ollut - tyydyin Katajaiseen pääsiäis(!)lintuun Mysi Lahtisen malliin.
Jälkiruuaksi Galette des Rois, perinteinen loppiaisherkku kolmen kuninkaan muistoksi. Sen sisään piilotetaan onnea tuottava fêve, joka nykyään on kaikkea muuta kuin papu. Yleensä pieni posliininen seimihahmo - mutta tämäkin homma on niin maallistunut, että ostetusta tortusta voi löytää vaikka Paavo Pesusienen. Meillä oli tänään vuorossa kirppikseltä löydetty Suomi-pukki.

Se, joka kapistuksen sitten palasestaan löytää, kruunataan kuninkaaksi. Lapset tekevät usein tortun koulussa. ( Kuudes päivä ei ole Ranskassa pyhäpäivä, loppiainen on siirretty sunnuntaiksi - almanakassa se oli siis tänään. ) Taidetaan panna leipomukset uusiksi tiistaina, muruakaan ei jäänyt. Hauska, meille täysin adoptoitu, ranskalaisperinne.

Tässä ohje :

pohja :
500g voitaikinaa

täyte :
125g ( n. 2 dl ) jauhettua mantelia
125g (n. 2 dl ) tomusokeria
2 keltuaista
2 valkuaista
50g voita
1 tl vaniljasokeria

voiteluun :
muna

Sekoita tomusokeri ja keltuaiset. Lisää jauhettu manteli, kevyesti vatkatut valkuaiset ja pehmeä voi. Mausta vaniljasokerilla.
( Kauli voitaikinasta kaksi pyöreää levyä. ) Nosta taikinalevy leivinpaperilla vuorattuun torttuvuokaan. Levitä täyte sen päälle. Käännä ylimääräinen reuna täytteen päälle, voitele reuna munalla ja nosta päälle kansilevy. Painele reunat kiinni. Pidä hetki viileässä ennen paistamista.
Voitele torttu munalla, vedä pintaan veitsellä ristikoita. Paista 225° C : ssa noin 45 minuuttia. ( Minun uunissani paistoaika noin tunnin : ensin ylemmällä tasolla parikymmentä minuuttia, että pinta saa väriä, sitten alemmalla tasolla leivinpaperi päällä, että täyte kypsyy. Täyte ei saa olla velliä. )

Herkullista Loppiaista !

6 commentaires:

himalainen a dit…

Tämä oli kiva. Tykkään tosi paljon manteleista. Tätä teen, uusien perinteiden iloa ja yllätyksiä. Ne ovat aina kivoja. Kiitos Sari :)

violet a dit…

mun kuopuksesta tulee AINA kuningas...viimeksi eilen.

Liivia a dit…

Ahaa, piirakkaa varten ne kaikki pienet hahmot, joita monilla kirppareilla näin.

Piirakkasi on muuten superherkullisen näköinen. Meillä mennään loppiasaatto borskeitolla, joka kyllä hyvää sekin.

Katilein a dit…

No onpas tosissaan hauska perinne ja vaikka jonkun verran muiden kulttuurien perinteitä tiedänkin, tämä oli vieras. Jotain samaa siinä silti on, kuin mantelin piilottamisessa :)

Anioni a dit…

Hauska perinne tosiaan. Nauratti Paavo Pesusieni, koska juuri katselimme sitä leffana... :)

Solveig a dit…

Mieheltä terveisiä, että kuulemma herahti silläkin vesi kielelle. Tuossa lukee blogeja mun olan yli ja kommentoi.

Tuon täytyy olla hyvää.