samedi 26 avril 2008

Maustekurkkua ja hedelmäherkkua

Kauppaan oli tullut avomaankurkkuja. Kiva, kaupassani on enää hiukan valkosipulikurkkuja. Tänään tein siis mauste- ja inkiväärikurkkuja, kilon kumpaakin. Ne on niitä perinteisiä suomalaisia reseptejä mustaviininmarjanlehtineen.

Kauniita niistä tulee. Ja ovat erilaisia, kuin ranskalaiset 'cornichons'. Ihmiset ovat kovasti tykänneet.


Palkkioksi kurkku-urakasta tein illaksi hedelmäherkkua from Jamie's kitchen. Näin ohjeen joskus telkkarista Suomessa. Tällä lailla :
Tarvitaan kilo mitä tahansa hedelmiä ( sitrushedelmistä en kyllä tiedä...), marjojakin voi laittaa tai rusinoita jne. Hieman ylikypsätkin käy. Itse teen tätä aina, kun löydän korillisen päärynöitä eurolla. Hedelmät paloitellaan kattilaan, mukaan lorautetaan balsamiviinietikkaa ja lisätään kolme kukkuraista ruokalusikallista sokeria. Mausteitakin voi lisätä; kanelia, inkivääriä, kardemummaa - maun mukaan, ja käytettävien hedelmien mukaan. Hedelmien annetaan kiehua hiljaisella tulella taikinanteon ajan. Taikina tehdään uunivuoassa, jossa ruoan voi sitten panna paistumaan.
Taikina :
250 g jauhoja
2 tl leivinjauhetta
125 g voita
70 g ( vajaa 1 dl ) sokeria
140 g ( pieni purkillinen ) jugurttia, piimää, rahkaa tms.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää sokeri ja jugurtti. Vaivaa. Taikina irtoaa ( suurin piirtein ) käsistä, jauhoja voi vähän lisätä.
Ota taikina vuoasta , kaada hedelmäseos vuokaan. Pyörittele taikinasta pingispallon kokoisia palloja. Asettele ne hedelmien pinnalle. ( Vähän on ruma kuva, mutta tuo on idis. )

Ripottele päälle vielä sokeria ihan runsaalla kädellä. Paista 190°C:ssa ( eli vähän alle 200°C ),
noin 30 minuuttia, minun uunissani vähän kauemmin eli kunnes pinta on saanut väriä.

Tämä on maailman paras jälkiruoka - ainakin yksi parhaista. Kokeilkaapas...




4 commentaires:

Virginie Gervais-Marchal a dit…

Je sors pourtant de table mais ça me donne faim!

Je vois que ça bosse dur rue Lemercier!

isoinpapu a dit…

ah, nam. Minä inspiroidun resepteistäsi. Nam.

Merja a dit…

Ihanalta kuulostava jälkiruoka. Pakko kokeilla.

Nuo purkit näyttää todella kauniilta.

violet a dit…

Tein kurkkuja tuolla tavalla joskus kaksikymppisenä muutaman kerran. Miten on jäänytkin sen jälkeen. Mustaviinimarjapensaan lehti kyllä antaa oman kivan vivahduksen siihen.
On kauniskin.
Kiva että menevät sulla kaupaksi!