samedi 15 novembre 2008

Luomutorilla



Tässä lähistöllä on luomutori joka lauantaiaamu. Käyn siellä noin pari, kolme kertaa vuodessa ostamassa jotakin erikoista - siis lähinnä lanttua. Pitää verestää laatikontekotaitoja : eipä aikaakaan, kun tulee 50 kiloa käsittelyyn. Tuossahan sitä onkin rutabaga, ja muutakin herkkua : mustajuuria salsifis, palsternakkaa panais ja juuriselleriä céleri-rave. Hirmu kalliitahan ne ovat, mutta kerran, kun menee ... Mustajuuret ovat ihania keitettyinä voin kanssa ja muista juureksista teenkin lihasoppaa. Raakoja punajuuriakin löytyy helposti. Tuossa alapuolella on kasvustoja, joista puristetaan "ruohomehua" paikanpäällä.



Soppalihan ostoreissulla huomasin, että viime yönä oli yhteen seinään ilmestynyt tämä. Aika kiva, ilmeisesti paperia ja liimattu.








11 commentaires:

Liivia a dit…

Ai jai ollappa tuolla hankkimassa tykötarpeita illalliselle!
Poika seinässä on kyllä hieno. Mainos? Jonkun puumerkki?

isoinpapu a dit…

Juuriselleri on lempijuures. OI nam.

TYkkään päästä käymään torillasi ja puistoissasi ja ympäriinsä Pariisissasi. Kiitos kuvista.

Liivia a dit…

Mä en edes tiedä miltä juuriselleri maistuu, mutta varsiselleri on niitä harvoja asioita, joista en ole oppinut tykkäämään. Mies on allerginen sille, hyvä tekosyy olla käyttämättä selleriä. Mutta hauska nimi sillä, kuullostaa kivalta sanoa.

Peanut a dit…

Ihana tori! kauniit kuvat!
Varsiselleri ei saa minunkaan ääntän, mutta juuriselleriin voisi tutustua, mitäköhän siitä saisi laitettua.

himalainen a dit…

Mustajuurta en ole koskaan kokeillut, monesti on tehnyt mieli ostaa, mutta kun ei oikein tiedä, mitä siitä tekisi. Nyt voisin sitä ostaa, kiitos vinkistä. Tuo keitettynä ja voin kera kuulosti hyvältä. Tuon torin kun saisi siirrettyä tänne...olisi se kyllä juhlaa :)

Virkattu lintu a dit…

Onpa kivan oloinen tori! Ja minäkin tykkään tuosta pojasta :)

violet a dit…

lanttua olen kans etsinyt ja viime vuonna jouduin maksamaan 4 euroa kiloa yhdelle vihanneskauppiaalle joka haki erityisesti mulle sitä vihannestukusta. Ei kuulemma mene noin yleisesti oikein kaupaksi.
Ranskassa soittelin kerran hädissäni yhdelle tilalle ja sanoivat että tulkaa hakemaan, saatte ilmaiseksi kun menevät muuten hevosille....

Seinäpoika ihana oivallus.

Rouva Nordman a dit…

Aika hieno koriste muuten ankeassa seinässä. Torilla on tunnelmaa! tykkään käydä torilla, vaikka mitään luomutoria minun pienestä kaupungistani on turha etsiä :)

SARI a dit…

Juurisellerillä pilaa ruokansa äkkiä, jos laittaa liikaa. Jotkut siitä tekevät, ihan pelkästä, salaattia - en ole uskaltanut kuin lihasoppaan ...
Kalliitahan nuokin lantut olivat 3,90. Ovat sentään luomua.
Saas nähdä kuinka kauan poeka pitää pintansa, ennen kuin saa maalia tms. niskaansa.

Maurelita a dit…

Ja minä kun luulin että salsifi oli pukinparta, ja joukolla ihmeteltiin sitä... =)

SARI a dit…

Maurelita : Kyllähän se jonkinlainen pukinparta onkin, ainakin samaa "perhettä" - nuo torillaolevat ovat oikeammin yleensä scorsonère-sorttia, mutta salsifiksi niitä siellä kuitenkin sanotaan.