dimanche 18 mai 2008

Hyvät ässät, hyvät muistot ...

Kun olin pieni, haettiin mummun kanssa Hutalasta maitoa, siis mentiin maidolle. Minulla oli pieni alumiininen maitokannu ja mummulla isompi. Hutalan Liisa lypsi lehmät. Kahvipöydässä Liisa tarjoili isoa ässää, pientä ässää ja nyppysyrjästä ...

Iltaruuaksi tein näitä kasvistäytteisiä sämpylöitä. Teen nyt näitä porkkanajuttuja nyt, kun tuli ostettua jättipussillinen porkkanoita eurolla ... Nämä ovat hyviä kesällä ja talvella. Lämmitettyinäkin. Teen kanssa.


Ensin tehdään täyte :

1 dl silputtua purjoa tai puoli sipulia silppuna
2 rkl öljyä
2 dl karkeata porkkanaraastetta
5 dl ( n. 350 g ) suikaloitua kaalia
2 rkl siirappia
lihaliemikuutio

Silppua ja raasta kasvikset. Kuullota purjo tai sipuli öljyssä. Lisää muut ainekset ja hauduta taikinanteon ajan :

7 dl vehnäjauhoja
1 dl perunahiutaleita ( minä ainakin laitan perunamuusihiutaleita, kai ne on samoja )
1 rkl kuivahiivaa tai puoli pakettia hiivaa
1 tl suolaa
1 dl parmesaaniraastetta
2 tl sokeria
1 1/2 dl öljyä
3 dl maitoa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää maito ja öljy. Vaivaa hyväksi taikinaksi. Se ei lopulta tartu yhtään käsiin. Anna taikinan vetäytyä kymmenisen minuuttia.
Kauli taikinaa pala kerrallaan levyksi, jauhoja ei tarvita tässä hommassa. Ota siitä esim. pienellä kulholla pyörylöitä, (taikinasta tulee 12 halkaisijaltaan 14 cm : n pyörylää) täytä ja sulje sukkulan muotoon, käännä sauma alle. Voitele munalla.
Paista 225°C : ssa 15 - 20 minuuttia.

Valmistuvat loppujen lopuksi aika nopeasti ja helposti.

3 commentaires:

Satu a dit…

Kapsapirugas. Kaalipiirakat. En mä muuta viron kielen kurssilta muistakaan. Pelkäsin ja ope oli neukkutyylinen.

Että sä teet hyvää ruokaa! Taas on niin nälkä kun lukee!

aino a dit…

ässistä tulee mummi mieleen; kaneliässää.. :)
iltatee ja nuo sämpyläiset, oi oi.
hyvä idea olisi leipoa pakkaseenkin ja kaivella sieltä kun oikein väsyttää.
kiitos ohjeesta.

isoinpapu a dit…

Joo, mä haluan tulla teille syömään.