jeudi 20 août 2009

Längelmäellä

Tänä kesänä tuli tehtyä useampi polkupyöräreissu. Länkipohjaan, kirkolle, Myllykulmalle, Västilään, Pitkänvedentietä, Metsärannantietä ... Yläpuolella Längelmäen kirkko uudelta hautausmaalta nähtynä. Alapuolella Myllykulmaa vanhan myllyn liepeillä.


Tuolla pellon laidassa on Rajalan torppa, johon isoisovanhempani äidin isän puolelta ( suvusta on tehty mieskantainen sukututkimus ) tulivat torppareiksi vuonna 1898. Sisällissodan jälkeen he saivat torpan lunastettua itselleen. Heillä oli yhdeksän lasta, joista ensimmäinen kuoli kahdeksan kuukauden ikäisenä, kaksi sodissa, kolme muuta myös suhteellisen nuorena. Isopapan kuollessa 91 vuoden ikäisenä vain neljä lapsista oli elossa. Pappani, jota en koskaan nähnyt kuoli vuoden isänsä jälkeen. Hänen kaksi siskoaan tunsin, he kävivät joskus kylässä mummulassa. Tämä kuva isopapasta ja -mummusta on otettu tuon torpan rappusilla. Talo on yhä hyvässä kunnossa, siellä on joskus ollut kesäasukkaita.
Alakuvissa on mummulani Mäkimaassa. Siellä vietin kaikki lapsuuden kesät.


Ihan loman lopulla käytiin myös pappalassa, isäni kodissa, jonka nimi on myös Rajala. Lähellä Länkipohjaa. Nykyiset asukkaat olivat hyvin ystävällisiä, ihan kutsuivat sisällekin ja olivat pitäneet talosta hyvää huolta. Hyvä mieli tästä kaikesta. Voimareissuja talven varalle.

7 commentaires:

Merja a dit…

Kaunista Suomi-tunnelmaa täällä. Mieluusti olisin minäkin jäänyt Suomeen pitempään..

Liivia a dit…

Vau tuolle mummulallesi. Ihmeellistä että talo on vielä pystyssä. Asutaanko siellä?

Kauneinta Suomea tämä kaikki.

Marja a dit…

Aivan ihania taloja. Suomestakin löytyy yllättävän paljon persoonallisia rakennuksia, varsinkin maalta ja etenkin keskeltä korpimetsiä.

maisa a dit…

mulle tulee mäkimaasta aina mieleen mäkimaan muhku... se oli musta pienenä niin hauska nimi. taisivat joskus jossain urheilulajissa otella västilän voiman kanssa =)

isoinpapu a dit…

Oi hei täällä taas olet!
Toivottavasti kaikki ikävät yllätykset ovat asettuneet.


Ihan mahtavia maisemia, taloja. Kyllä vaan onkin.

SARI a dit…

Liivia : Näissä taloissa ei enää asuta.

Hampurin Maija : Koko Mäkimaassa ei tietääkseni enää asu vakituiseen ketään. Totta tosiaan, Mäkimaan Muhku otteli yhdessä jos toisessakin lajissa, hyppyrimäkikin oli - ei ole enää. Itse urheiluseura on kyllä kai vielä olemassa. Jäi muuten ostamatta se Västilän Voiman oranssinvärinen t-paita ;)

Virginie Gervais-Marchal a dit…

ouaouuuuuuuuu!

quel endroit magique!